اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  اصفهان

خمره اشکانیان و چاه سنگی؛ اثبات حضور اصفهان بر روی داده‌های باستانی

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: آثار شناسایی شده به‌ خصوص خمره‌ای که متعلق به‌پیش از اسلام است برای چندمین بار دیگر اثبات می‌کند که اصفهان بر روی سطحی از داده‌های باستان شناسی قرار دارد.

خمره اشکانیان و چاه سنگی؛ اثبات حضور اصفهان بر روی داده‌های باستانی

علمدار علیان  امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان به بیان جزییات کشف خمره و چاه سنگی در تپه اشرف پرداخت و با اشاره به بحث لوله‌کشی آب اصفهان از حریم تپه اشرف اظهار کرد: در آن زمان، اداره کل میراث فرهنگی به این موضوع ورود پیدا کرد و با شرکت آب و فاضلاب این مسأله مطرح شد که با توجه به آن‌که این طرح از بخشی از حریم تپه اشرف رد می‌شود، باید گمانه‌زنی و نظارت‌های دقیق باستان‌شناسی اتفاق افتد که البته ضرورت پرداختن به این موضوع سبب شد تا یک سال پیرامون مسأله مذکور بین دو مرکز، کش‌وقوس انجام شود.

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان ادامه داد: در نهایت استمرار اداره کل میراث فرهنگی بر گمانه‌زنی‌های باستان‌شناسی، موجب یک توافق شد که این اتفاق با اعتبار خود شرکت آب و فاضلاب انجام می‌شود، سال گذشته با پیگیری‌های انجام‌شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی، موافقت پژوهشکده باستان‌شناسی گرفته‌ شده و طی توافقی، این پروژه به آقای جعفری زند، سرپرست گروه کاوش که در گذشته در بحث تپه اشرف همکاری داشته‌اند، واگذار شد.

وی تصریح کرد: دریکی از گمانه‌زنی‌های باستان‌شناسی، در مجاورت تپه اشرف، با یک چاه سنگی برخورد شده است، بستری که تپه اشرف بر روی آن شکل‌گرفته، سنگی است و از همین رو آن زمان برای حفر چاه، سنگ را تراش داده‌اند و ما امروز با یک چاه کاملاً مکعبی روبه‌رو هستیم که تا عمق ۹ متری امتداد دارد و به لحاظ شکل و فرم، کاملاً ارزشمند است.

 

خمره باستانی کشف‌شده در اصفهان، متعلق به‌ پیش از اسلام

علیان در ادامه ابراز داشت: دریکی دیگر از گمانه‌زنی‌ها در نزدیکی فضای سبز تپه اشرف، به یک خمره برخورد کردیم و معتقد هستند این خمره مربوط به دوره اشکانی است که البته به هنوز نیازمند کار مطالعاتی و تحقیقی است، اما نکته مهم این است که خمره کشف‌شده در این مسیر متعلق به‌ پیش از اسلام است که مستند نگاری و مقاوم‌سازی شده و بنا هست به آزمایشگاه میراث فرهنگی منتقل شود تا علاوه بر تخلیه داخل آن، با حضور باستان شناسان مراحل مرمت خمره انجام شود.

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان اذعان کرد: برنامه اداره کل میراث فرهنگی از سال‌های قبل بر این بوده است که یکی از سایت‌های موزه‌های اصفهان، تپه اشرف باشد و از سال ۸۷ که آغاز حفاری‌های تپه اشرف بود این موضوع در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی قرار گرفت و چندین نوبت هم اعتبارات مالی سایت موزه آن پیش‌بینی‌شده که طراحی بخشی از سایت موزه موردنظر انجام شده و مرحله تصحیح طرح در حال طی شدن است.

 

وی در خصوص سایت موزه تپه اشرف یادآور شد: طی بازدید شهرداری اصفهان، بنا شد به نوعی روند سایت موزه شدن تپه اشرف صورت بگیرد اما با توجه به وضعیت اعتباری که در سال‌های اخیر وجود داشته، عملاً نتوانستیم اتفاقاً زیادی را پیرامون تپه اشرف رقم بزنیم، با این حال امیدوار هستیم با همکاری که بین میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان صورت گرفته، شاهد آن باشیم که تپه اشرف مقداری از این وضعیت انزوا خارج شود.

آسیب‌های واردشده به اثر تاریخی تپه اشرف

علیان در خصوص شایعات پیرامون جاده کشی‌های انجام‌شده بر روی عرصه تپه اشرف بیان داشت: خیابان مشتاق فعلی بر روی عرصه تپه اشرف است یعنی هنگامی‌که این خیابان احداث شد، بخشی از عرصه تپه اشرف تخریب‌شده است و می‌شود گفت قسمت عمده‌ای از تپه اشرف در جریان جاده کشی تخریب‌شده و از بین رفته است، از همین رو عمده تخریبی که در تپه اشرف صورت گرفته بحث احداث جاده مشتاق است و امروز به‌ عنوان یکی از چهارراه‌های اصلی شهر اصفهان مطرح‌شده و در کنار آن اتفاقاتی مثل برگزاری نمایشگاه‌های متعدد بر سطح این تپه، به‌ نوعی آسیب‌های خودش را به تپه اشرف وارد کرده است.

 

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان عنوان کرد: با تعاملاتی که در سال‌های اخیر صورت گرفته، یک بخش از دیواره تپه اشرف تکمیل‌شده و نخاله‌های آن تا حدودی برده شده و مقداری ساماندهی پیداکرده است اما امیدوار هستیم با این روندی که بنا هست آغاز شود، این ساماندهی و بهینه‌سازی تپه اشرف هر چه سریع‌تر شروع شود.

وی در خصوص اهمیت آثار شناسایی شده در این محدوده افزود: آثار شناسایی شده به‌ خصوص خمره کشف‌شده متعلق به‌ پیش از اسلام است و بنا به عقیده آقای جعفری زند مربوط به دوره اشکانیان است، اصفهان در مجامع مختلف با دوره اسلامی شناخته شده است در حالی که آثار تاریخی پیش از اسلام بسیاری در سطح استان اصفهان وجود دارد که برای نمونه می‌توان به چند مورد از قبیل آثاری که در مسجد جامع، مترو، تپه اشرف، کوه آتشگاه و قله گوارت دژ در نزدیکی گورت اشاره کرد.

 

اصفهان روی سطحی از داده‌های باستان شناسی ارزشمند شکل‌گرفته است

علیان تأکید کرد: اگرچه که آثار پس از اسلام از ارزش و جایگاه خاصی برخوردار هستند اما شناخت اصفهان در مجامع متعدد به‌ عنوان دوره پس از اسلام سبب شده تا آثار تاریخی پیش از اسلام مغفول بمانند و این امر اهمیت باستان‌شناسی در سطح شهر اصفهان را بیشتر نشان دهد به‌گونه‌ای که در سال‌های نه‌چندان دور هنگامی‌که صحبت از لایه‌های تاریخی و مطالعه و پژوهش باستان‌شناسی نسبت به شهر اصفهان می‌شد، کسی به جدیت این مسأله را باور نداشت و به‌نوعی اصفهان را با بناهایی همچون مساجد، حمام‌ها، کاروانسراها و... می‌شناختند.

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در پایان گفت: این جریانات در چند سال اخیر مثل اتفاقاتی که در جریان مترو خیابان چهارباغ و همچنین تپه اشرف افتاد، نشان داد اصفهان بر روی سطحی از داده‌های باستان‌شناسی شکل‌گرفته که هر نقطه آن ممکن است ما را با یک اثر ارزشمندی مواجه کند که نیازمند حفظ و مراقبت است.

انتهای پیام/۶۳۱۰۶/ص۲۰/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول